Sok blogbejegyzés született már a kávékkal és a kávézási szokásokkal kapcsolatban, ezért most itt az ideje szemügyre venni a teákkal kapcsolatos kultúrákat is. Már csak azért is, mert a Tassimo kapszulák kínálatában találhatóak teakapszulák is. A cikk sorozat első részében az angol és egy kínai teázási szokást vizsgálunk meg.
A kínai teakultúra egy apró része
Kína nagy ország, vagyis területileg más és más teafogyasztási szokás jellemző arrafelé, így az általunk bemutatott Gong Fu Cha módszer csak egy a sok közül. Lényege, hogy a szertartásban résztvevő eszközöket felmelegítik az előre kimért forró vízzel: először a teáskannába, aztán a kiöntőbe, majd a szagoló- és ivócsészébe. A teáskannában történik a gondosan válogatott tealevelek ásztatása, de sosem az első főzetet fogyasztják. Az első főzet az eszközök átmosására szolgál a már meghatározott sorrendben. Csak a második, illetve a harmadik főzetet kínálják fogyasztásra. Ennek a szertartásnak lényege, hogy az első főzettel keletkező aromák és illatok belengjék a szobát, tehát a tea íze mellett az illatát is kiélvezhessék. A körkörős és lassú kínai Gong Fu Cha teázási folyamat nyugalmat kelt és lehetőséget teremt a hosszas beszélgetésekre.
Angol teázási szokások
Mindenki találkozott már az angol ötórai tea kifejezéssel, és filmekből ismerheti az angol teázáshoz dukáló porcelán teáskészletet. Sokak számára az is ismerős lehet, hogy az angolok preferáltan tejjel és kevés cukorral fogyasztják a fekete teákat. De azt tudtátok, hogy az angol teázási szokásokat nem maga a tea egyedi fogyasztása és felszolgálása teszi különlegessé, hanem a tea mellé fogyasztott kísérőételek? Pedig így van. Az angolok a tea mellé imádnak péksüteményeket fogyasztani. Kedvencük a „scone” névre hallgató, melyet kettévágnak, megkenik valamilyen gyümölcsös dzsemmel, és a tetejére „clotted cream” elnevezésű, tejszínszerű krémet raknak.
A következő részben főképp az orosz és a japán teázási szokásokról értekezünk majd.