A kapszulás kávéfőzők tisztítása

tassimo kapszulás kávéfőzők tisztítása

A KapszulaShop elkötelezett a professzionális kávéélmények megteremtéséért, melyhez kulcsfontosságú lépés a kapszulás kávégépek megfelelő tisztítása. Kíváncsi, mit érdemes tudni a kapszulás kávéfőzők karbantartásáról? Olvasson tovább!

Általános műszaki tudnivalók a kapszulás kávéfőzők tisztításáról

A kapszulás kávéfőző tisztítása szerencsére egyszerűbb, mint a normál darálós kávéfőzőknél, mert itt a víz és a kávé a gép főzőrendszerének a végénél találkozik, azaz gépen belül csak a forró víz és a gőz megy keresztül. Nagy előnye tisztíthatóság szempontjából a kapszulás kávégépeknek, hogy nincsen bennük a kávészemtől elzsírosodó daráló vagy a zacctól eltömődő nyomórendszer. A problémák tehát csak a kapszulás kávégép azon részénél jelentkezhetnek, ahol a kávé belép a főzési folyamatba. Ezek a területek egy Tassimo kapszulás kávégép esetében a vonalkód olvasó, a kapszulalyukasztó, a kifolyótölcsér és a csepptálca. Ezek kivehető és könnyen szétszedhető alkatrészek, így tisztításuk egyszerűen megoldható.

A kapszulás kávégépek belső részét a főzéskor végig haladó forró víz és gőz kellően tisztántartja. Ezeken a részeken nem kell tartani penészesedéstől vagy baktériumok megtelepedésétől. A fűtőrészek és a gépben található vízcsövek ellensége a vízkő.

A kapszulás kávéfőzők tisztítása, karbantartása és megóvása 6 lépésben

  1. A kivehető és a kávéval sűrűn érintkező részeket rendszeres elmosogatással a legegyszerűbb tisztántartani. Ez már csak azért is fontos lépés, mert így akadályozható meg a betegségeket hordozó baktériumok és a penész megtelepedése ezeken az alkatrészeken.
  2. Használat után a szétnyitható részeket ne zárja vissza, hagyja szabadon, hogy a kapszulás kávégép magától kiszáradjon!
  3. Semmilyen esetben se használjon ásványvizet a kapszulás kávégépekhez! Az ásványvízben található magas ásványi anyagtartalom a kávékészítés során kicsapódik, ami miatt pár főzés alatt eldugul a kapszulás kávéfőző nehezen hozzáférhető részei. Ezeket szétszedéssel nem lehet tisztítani, ha eldugulnak, az egyenes út a fűtőtest cseréhez.
  4. Használjon szűrt, lágy vizet a kapszulás kávégép megóvása érdekében! Ezzel lehet a leginkább kitolni a vízkőtelenítések közötti időszakot.
  5. Amikor jelzi a kapszulás kávéfőző, akkor mindenképpen hajtson végre vízkötelenítést! A tisztítások szükségessége függ a kávéfőzéshez használt víz minőségétől és a használat sűrűségétől is. Épp ezért már a legtöbb intelligens kapszulás kávégép – ahogy a Tassimo kapszulás kávéfőzők is – maguktól kijelzik az esedékes tisztítás szükségességét.
  6. A gép jelzésétől függetlenül is lefuttathatunk tisztítást, ha azt tapasztaljuk, hogy kevesebb kávét főz le a gép, erőlködik és kevesebb a gőz. Ha szeretné mindig biztonságban tudni kapszulás kávégépét, akkor a vegyszeres vízkőtelenítés 3 havonta, az ecetes átmosás havonta javasolt.

2 thoughts on “A kapszulás kávéfőzők tisztítása

  1. Németh Zoltán says:

    Kedves Fodor Jánosné!
    Olvasom, hogy javasolja a kapszulás kávéfőző gépek ecettel történő vízkőtelenítését, miközben más, főként gyári oldalak egyáltalán nem, sőt inkább tiltják.
    Bár nem értem a problémát, hiszen a vízkőtelenítési folyamatot követően a többször átmosott készülékben nem maradhat ecet, hiszen akkor a lefőzött kávé is ecetes lenne.
    Nekem egy automata kiszúrós DeLonghi EN170 S Nespressó készülékem van és több alkalommal nem böki át a kapszula zárófóliáját. Sem az eredet Nespressót, sem a Jakobsot, sem a Lort, de még a legvékonyabb Aldis Amaroy fóliáját is esetenként kétszer-háromszor visszateszem, ha közben a kapszula kelyhét össze nem nyomja.
    Megpróbáltam kivenni a kifolyófejet, hogy megnézzem, nem ragadt-e valami a tüskékre, de mivel nem találtam a biztosítóját, nem erőltettem.
    További probléma, hogy túl sok víz megy a túlfolyó tartályba, általában nem elégséges csak a kapszulatartály megteltével kiönteni a kávés vizet!
    Kérem a tanácsait!
    Üdvözlettel: Németh Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Weboldalunk cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookiekat engedélyezhet. Részletek

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás