Útjára indítjuk a Tassimo kávés receptek mellett a Tassimo barista percek sorozatunkat, ahol kávé érdekességekkel és elkészítésükkel ismerkedhettek meg. Kezdésnek napjaink divatos és könnyű, tejes kávécsodáját mutatjuk be, ez pedig nem más, mint a Flat White kávé.
A Flat White kávé eredete
A Flat White kávé gyökereiben nem teljesen egyeznek a vélemények. Nem is csoda, hiszen olyan messzi két országról van szó, hogy a távolságot tekintve szinte mindegy is. A Flat White kávé hazája egyesek szerint Új-Zéland, mások szerint pedig Ausztrál eredetű az ital. Abban tehát megegyezhetünk, hogy a Föld túloldaláról indult hódító útjára. Michael Symons ausztrál élelmiszer-történész szerint a kifejezést elöször Sidney városában használták és a tejjel dúsított espressot illeték vele, így különítve el a rövid és hosszú fekete kávéktól. Ami viszont biztos, hogy a Flat White a ma ismert formáját és karakterét az 1980-as években nyerte el az új-zélandi Wellingtonban és Aucklandben.
A Flat White elkészítése
A hozzávalók listája abszolút nem bonyolult, hiszen tulajdonképpen egy tejes kávéról van szó. Amiért viszont meggyűlhet vele a bajunk az a hozzávalók precíz előkészítése. Ugyanis a Flat White kávék alapja a tej megfelelő hőmérsékletűre és állagúra való felgőzölésére épül. Az eredeti recept szerint meglehetősen zsíros tejre van hozzá szükség, amit pontosan 60°C és 65°C fok közötti hőmérsékletűre kell hevíteni. Ez gyakorlatilag úgy érhető el, hogy a profi gépekkel először felgőzölik a tejet, így kapjuk meg a cappuccinoknál jól ismer tejhabot, majd ezt a tejhabot hígítják vissza tejjel a megfelelő hőfokra.
A Flat White nem kávé, ha nincs benne feketekávé, azonban itt sem mindegy, mire építünk. Ha valaki igazán testes zamatokra, de kevesebb koffeinre vágyik, akkor a dupla ristretto ajánlott az elkészítéséhez. Az egyszerű megoldások híveinek pedig javasoljuk, hogy egy ízletes espresso kerüljön a pohárba. A kávé és tej aránya a Flat White esetében 1/3 rész kávé és 2/3 rész tej.
Miért hódít a Flat White kávé?
A Flat White kávé pont félútón vagy egy intenzív cappuccino és egy meglehetősen hosszú és lágy latte kávénál. A különleges és kizárólag a Flat White kávékra jellemző tej elkészítési módnak köszönhetően az így kapott krémes tej jóval gazdagabb ízvilágú. A kávé krémesebb lesz, és tökéletes harmóniát alkot a kávé zamataival, vagyis erőteljesen, de még sem tolakodóan emeli ki az ízeket.