A kávénemzetek egyik nagy vitatémája, hogy a single origin vagy a blend kávék a finomabbak. A valódi kávészakértők és kedvelők azonban tudják, hogy ez a kérdés merőben szubjektív. Mindenkinek más az ízlése, így mindenki másfajta kávétípusra teszi a voksát.
Pár gondolat a blend kávékról
A blend kávék tulajdonképpen keverék kávék, vagyis akár a világ különböző pontjain lévő ültetvényekről összeválogatják a legtökéletesebb kávészemeket a mesteri keverékek elkészítéséhez. Ez egy külön, szinte művészeti ágú foglalkozás és műfaj, melyben az olaszok a világelsők. Az eredeti barista egyetemeken külön tanórákat tartanak a kávéfajták művészi keverésének elsajátításához.
A boltokban is kapható nagy márkák és gyártók is rendelkeznek blend típusú kávékkal, ám azonban ezeknek receptje sosem ismert, a pontos keverési arányok és összetételek minden esetben az adott cég titkai. Ezért is megismételhetetlen és leutánozhatatlan ez a műfaj. A csomagolásokon rendszerint az arabica és robuszta típusú kávék arányát tüntetik csak fel. Ez természetesen nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy 100%-os arabica bland kávét tartson kezében a vásárló. Számos világelső és ízében csodálatos blend kávék léteznek, érdemes tudatosan kutatni utánuk.
Pár gondolat a single origin kávékról
A single origin kávéknak sokféle elnevezése és megjelölése ismert. A kávés zacskókon legtöbbször „s.o.coffee” megjelölésként található meg, ugyanakkor számos étterem használja az organikus kifejezést rájuk, az angolról magyarra fordítás megközelítésében. Összességében a fő jellemzője a single origin kávéknak, hogy a kávébabok egyetlen meghatározott termőhelyről származnak, vagyis ültetvénykávékról van szó. Ez nem azt jelenti, hogy tiszta kávéfajtákból készülnek, csupán annyit, hogy a kávécserjék egyazon ültetvényen, egymással tőszomszédságban növekednek és fejlődnek. Az ültetvénykávék másik jellegzetessége még, hogy többnyire kézműves jelleggel dolgozzák fel és pörkölik meg az innen származó kávészemeket. A single origin, vagyis ültetvénykávék Ausztráliából indultak hódító útjukra, ma pedig már kifejezetten erre épülő kávézók nyílnak világ- és országszerte.