Teázási szokások a világban – II. rész

Előző cikkünkben pár tényt megosztottuk a nagy világ teázási szokásai közül, egész pontosan az angol és egyes kínai teázási szertartásokat jártuk körbe. A cikk folytatásában még mindig keleten kalandozunk, ugyanis most a japán teázási szokásokat mutatjuk be.

A japán teázási szokások

A kissé bonyolult, de annál hangulatosabb japán teázási ceremóniák magyar szemmel nézve kicsit túlzónak hat. Tulajdonképpen ebben is rejlik megismételhetetlensége és szépsége is egyben, hiszen ha ritkaságokra és meghatározó élményekre vágyunk, a japán teázási szokásokban való részvétel egész biztosan annak bizonyul.

A csa-no-ju, vagyis a teaszertartás helyszíne a szukija, azaz teaház, amely a kert egy jól kiválasztott szegletében helyezkedik el. A házigazda itt fogadja teázni vágyó vendégeit. A japán teázás egyfajta ünnepélyes ceremónia, így kötelező a legszebb viseletünket hordani ilyenkor. Tehát a japán teázási szertartás már a teázás előtt elkezdődik az öltözködéssel, majd folytatódik az előkészületekkel és a várakozással. Vagyis, még mielőtt a házigazda behívna minket a teaházba, a kertben a vendégek megmossák kezeiket és friss vízzel öblítik ki szájukat, hogy az ízlelőbimbók tisztán találkozhassanak a fenséges japán teával. Ezután ünnepélyes meghajlás után a teaházban rangnak megfelelően foglalnak helyet a vendégek a tatamin, vagyis a földön. A valódi teázási ceremónia kezdetét egy gong megkongatása jelzi.

A japán teázási szertartás elején tálalják a süteményeket, majd a házigazda nekilát a tea elkészítésének. A szükséges eszközök: bambusz tál, forró víz, teaőrlemények és matcha ecset. A házigazda a tálban összekeveri a teát a vízzel a speciális ecsettel és meghatározott mozdulatokkal, majd kitálalja a vendégek csészéjébe. Ezt felhígítja még egy kis vízzel és kész is a tradicionális japán tea.

teazasi-szokasok-a-vilagban-3-japan

Érdekesség, hogy Japánban nincs a vendégeknek saját csészéjük, mert egyetlen csészét alkalmaznak az összes vendég számára. Ez az egyetlen teával teli csésze járja körbe a vendégsereget a legmagasabb rangú látogatótól az alacsonyabbik, a süteményes tállal együtt. Mindegyik vendég szigorúan három kortyot ihat a mesteri körülményességgel elkészített italból. Ezután meg kell törölnie a teáscsésze szélét, és továbbadni a soron következőnek.

Az udvariasságnak alapvetően mélyen gyökerező hagyománya van a japán kultúrában, mely a japán teázási ceremónia alatt is elengedhetetlen. Ez a gesztus abban nyilvánul meg, hogy a teát minden esetben megköszönik a házigazdának, egyesével, valamint megdicsérik az ízét. Még akkor is, ha a házigazda még tapasztalatlan a teafőzésben. Ezután a teázás végéig hosszasan beszélgetnek, halk hanghordozással, egészen addig, míg a házigazda megadott jelére be nem fejeződik a ceremónia.

Te is szívesen kipróbálnál egy valódi japán teázási ceremóniát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük