A teázási szokásokat bemutató cikksorozatunk utolsó részéhez érkeztünk. Volt már szó az angol és kínai szokásokról, valamint részletesen bemutattuk a japán teázási szertartást is. Ebben a fejezetben az indiai és az orosz teázási kultúrákat járjuk körbe nagyvonalakban.
Masala Chai, az indiai tea
Az indiai tea különlegessége nem a szertartás elkészítésében rejlik, hanem a meghatározóan jellegzetes fűszerezésében. A Masala Chai indiai tea alapja is egy jó minőségű fekete tea. Karakterisztikusságát a hozzá kevert, egzotikus fűszerek adják, mely területeként és ízlésenként eltérő lehet. A következő fűszereket használják előszeretettel ízesítésre, különféle kombinációkban: faháj, kardamom, szegfűszeg, bors, szerecsendió-virág, babérlevél, koriander, római kömény, ánizs és gyömbér.
Különböző tartományokban és rigókban előfordulhat, hogy víz helyett tejjel készítik el ezt a teaitalt, vagy fele-fele arányban keverik a tejet a vízzel. Indiában meglehetősen édesen isszák a teát, így nádcukor is található ebben az egyedülállóan fűszeres teában. Érdekesség, hogy Tibetben pedig sóval és khi-vajjal készítik.
Az indiaiak nem használnak teafiltert, a teafüveket és a fűszereket együtt hagyják ázni a teás csészében, nagyjából 5 percig. Ezután leszűrik a keveréket, s majd csak ezután fogyasztják. Hagyományaik szerint a Masala Chai tea ivására legalkalmasabb pohár fém anyagból készül.
A kihagyhatatlan orosz szamovár tea
Az oroszok teázási szokásainak jellegzetessége az elkészítési eszközökhöz kapcsolódik. Sokak számára ismert lehet az orosz szamovár, mely nem teafőző eszköz, hanem inkább a vízforralásban van szerepe. A szamovár ugyanis egy nagy fémtartály, aminek a közepén egy fémcső fut végig. A tartályt feltöltik vízzel, a csőbe faszenet tesznek és meggyújtják. Amikor a faszén átforrósodott, a teáskannát a cső tetejére helyezik.
A teáskannában erős teakoncentrátumot készítenek. Ennek a teaeszenciának a neve „zavarka”, amelyet forró vízzel hígítva szolgálnak fel a „sztakan”-ból, vagyis az üvegpohárból, ami a „podsztkanyik” elnevezésű fém pohártartóban található.
Tehát míg az indiai teákon a fűszerezésen van a hangsúly, addig a hagyományos orosz teázási szertartás ténylegesen az elkészítési módhoz köthető.